Biobylinky

Biobylinky jsou na Ekofarmě Horní Ředice pěstovány v menším množství převážně pro sklizeň v čerstvém stavu, část se jich také suší. Některé jsou typickými léčivkami (např. měsíček lékařský), většinu lze však použít především jako koření v kuchyni (např. tymián). Pro kuchyňské účely slouží i směs sušených bylin – bylinkové koření nebo bylinková sůl.

Pro ty z vás, kteří si bylinky rádi pěstujete sami jsou k dispozici i biobylinky v květináčích.

 

BAZALKA.jpg (41,6 kB) - jednoletá bylina známá především svými protikřečovými účinky, listy podporují trávení. Je oblíbeným kořením v kuchyni, výborně se hodí k rajčatům, sýrům a těstovinám, ale také do luštěnin. Používá se čerstvá, lze ji uchovat mražením nebo sušením

LIBEČEK.jpg (51,3 kB) - vytrvalá bylina vetších rozměrů, napomáhá trávení. V kuchyni jej používáme zejména do polévek nebo na brambory (lze jej s nimi i vařit), chutná po "magi"
MAJORÁNKA.jpg (45,6 kB) - v našich podmínkách jednoletá, ale po přezimování v bezmrazé místnosti poroste i další rok. Působí blahodárně na trávicí a nervovou soustavu, je účinná při léčbě průduškových onemocnění. V kuchyni se používá především sušená do polévek, bramboráků, do luštěnin.
MÁTA.jpg (49,1 kB) - vytrvalá bylina rozmnožující se podzemními oddenky. Obsahuje známý mentol, který má hojivé vlastnosti a uvolňuje nosní sliznici. Používá se také při léčbě zažívacího ústrojí a při nervových chorobách. Užívá se čaj ze sušené nebo čerstvé natě. V kuchyni se uplatní čerstvé lístky především na dozdobování jídel a při výrobě nápoje mojito
MĚSÍČEK.jpg (68,9 kB) - jednoletá bylina, ale při mírných zimách dokáže i přezimovat. Používají se květy především formou mastí při drobných poraněních, bodnutí hmyzem, při kožních problémech. Lze z nich také udělat čaj při poruchách zažívání nebo použít na dozdobování pokrmů. Pokud se vaří s rýží, dodá jí zajímavou chuť
OREGÁNO.jpg (50,6 kB) - neboli "dobromysl" - je trvalka účinná při zažívacích potížích a proti kašli. Na čaj se suší kvetoucí nať, v kuchyni se používají mladé rostlinky celé, u větších je nutno otrhat lístky (čerstvé nebo po usušení). Hodí se do luštěnin, je známým kořením na pizzu, výborná do salátů a všude tam, kde se používá majoránka
ŘEŘICHA.JPG (53,3 kB) - nejranější zelenina plná vitamínů. Lze ji pěstovat i doma na vatě, to ale naroste jen pár centimetrů. Vysetá venku do půdy může však narůst až kolem 1m. Používá se zasyrova do polévek, na chleba, do pomazánek, na brambory, do salátů. Lze ji mrazit, suší se však obtížně.
TYMIÁN.jpg (58 kB) - vytrvalá bylina, při mírných zimách lze sklízet i přes zimu. Je blízký příbuzný mateřídoušce. Používá se nať jako čaj při zažívacích obtížích, proti kašli a při léčbě rýmy. V kuchyni čerstvé nebo sušené lístky do luštěnin, salátů, sýrů, těstovin
MEDUŇKA.jpg (46,8 kB) - vytrvalá bylina působící při nervových poruchách, zažívacích obtížích, při nachlazení a nespavosti. Užívá se čaj ze sušené nebo čerstvé natě. V kuchyni se uplatní čerstvé lístky především na dozdobování jídel.

CIBULE SEČKA.jpg (41 kB) - vytrvalá cibule, přezimuje bez problému na záhoně, na jaře velmi brzo raší, netvoří cibuli, sklízí se pouze nať